Baner
Home Prodajem Usluge Napisali ste knjigu a ne znate što dalje? Webstilus klub ima rješenje
Napisali ste knjigu a ne znate što dalje? Webstilus klub ima rješenje PDF Ispis E-mail
Autor Administrator   
Ponedjeljak, 20 Kolovoz 2012 05:55

Napisali ste knjigu a ne znate što dalje? Webstilus klub ima rješenje

Kao prvo, trebali biste lektora - osobu koja će jezično urediti knjigu tako da Vaše rečenice imaju glavu i rep, da svi zarezi i točke budu na broju, da č bude u riječi točka, a ć u riječi piće itd., itd.

Kad lektor obavi svoj dio posla, knjigu treba prirediti za tisak: tekst staviti u format koji ste zamislili - knjiga veličine pola lista "normalnog" papira (format A5), velika knjiga (format A4), okomita, položena... - rasporediti tekst po poglavljima, odlučiti se za oblik slova (npr. Arial, font kojim je pisan ovaj tekst koji čitate), dodati brojeve stranica (paginacija), ilustracije, itd., itd. Kad je sve to gotovo, tekst prelomljen u programu InDesign konvertira se u Pdf i knjižni blok je spreman za tiskaru.

Sada treba dizajnirati naslovnicu - ako imate svoju ideju kako bi naslovnica trebala izgledati, reći ćete to dizajneru, ili ćete mu prepustiti da napravi onako kako je to on zamislio, sukladnu sadržaju knjige (što znači da će i dizajner pročitati Vašu knjigu

Tijekom cijelog tog procesa pripreme knjige urednik će paziti da se svi procesi odvijaju kako treba.

Da bi knjiga izgledala kako teba, mora imati na zadnjoj stranici bar-kod. On se izrađuje iz ISBN broja. ISBN (International serial book number) je broj koji će imati samo Vaša knjiga i nijedna druga. Dodjeljuje ga NSK (Nacionalna i sveučilišna knjižnica) nakladnicima, a nakladnik ih koristi za svoja izdanja. Ako je nakladnik Webstilus klub, on će Vam dodijeliti jedan od svojih ISBN brojeva. Kad je knjiga prelomljena i spremna za tisak, šalje se u NSK koja mora dati broj CIP zapisa (Cataloguing in publication = Katalogizacija u publikaciji).

Sve to odradit će Vam naši volonteri ako ste član Webstilus kluba.

Nakladnik na kraju mora pronaći najjjeftiniju tiskaru. Webstilus klub surađuje s nekoliko tiskara, pa Vam možemo reći okvirnu cijenu tiskanja:

Knjiga formata A5, 200 kom, meki uvez, do 100 str., košta 4000 kn. No, budući da je Webstilus klub neprofitna umjetnička udruga, nemamo novaca za tiskanje pa se za taj dio morate pobrinuti sami tražeći sponzore.

Kako naći sponzora koji će financirati tiskanje? Pa, ima više načina, ali spomenimo jedan: Godinama se šišate u istom frizerskom salonu. Već Vas dobro poznaju. Dok Vam frizerka oblikuje kosu, priupitajte ju bi li možda sponzorirala Vašu knjigu pjesama s 500 kn, s time da ćete u knjigu staviti logo njezina frizeraja i tako joj napraviti reklamu. Ako pristane, već ste dobili dio novca. Sada možete istu priču ponoviti svom mehaničaru, krojačici...

Imate li dodatnih pitanja, javite se!
Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 

You have no rights to post comments

100% besplatni oglasnik / Zagrepčani / Portal za umjetnike / Knjige za djecu / Demokratska stranka žena / Portal za pisce i umjetnike / AFA alge - Klamatska alga / Biblija - Sve o Bibliji - Biblijske priče / Portal za knjižničare i knjigoljupce
Joomla templates by a4joomla